Skip to main content

De fiets in het zelfstandig beroep

Het gebruik van de fiets in je eigen praktijk is in fiscaal opzicht aantrekkelijk. Dat is niet het enige. De fiets heeft ook zijn eigen bedrijfsmatige voordelen. Deze serie artikelen gaat over de bedrijfsmatige en fiscale aspecten van de fiets die gebruikt wordt in de zelfstandige praktijk. Vrijwel alle fiscale informatie over fietsgebruik die je elders kunt krijgen gaat over de 'fiets van de baas', of over de fiets in het woon-werk-verkeer. Zelden wordt erkend dat ook zelfstandige ondernemers veelvuldig de fiets gebruiken in hun beroepspraktijk. Deze serie artikelen is daarom vrij uniek.

Zakelijk gebruik

Voor ons van Beeldrijk is het vrij vanzelfsprekend om de fiets zakelijk te gebruiken. Omdat we het fijn vinden; omdat het gezond is; omdat we de wereld om ons heen zien en voelen, en wat schoner houden. En omdat het vlot en effectief is in ons bedrijf. Doodgewone redenen om het zakelijke met het duurzame te verenigen.

Uitstraling

En zijn we bang voor ons imago? Ben je gek. Een gezonde adviseur op een kwaliteitsfiets maakt een absoluut betere indruk dan een stropdas die zich amechtig vanachter het blauw getint glas uit de Mercedes wurmt. We hopen met deze artikelen in elk geval hen te ondersteunen die uit oogpunt van efficiency en uit het oogpunt van duurzaam ondernemerschap kiezen voor de fiets in hun beroep.

Fiscale voordelen?

De specifieke fiscale voordelen die verbonden zijn aan beroepsmatig fietsen moeten we niet overdrijven. Maar wanneer je beseft dat je bij het gebruik van een fiets voor zakelijke doeleinden de omzetbelasting terug kunt krijgen wordt het fietsen toch financieel aantrekkelijker. Dat je de kosten van de fiets ten laste van je inkomen kunt brengen doet je misschien beseffen dat het de moeite waard is om doelbewust te investeren in het fietsen.

Verwennen

Misschien leiden deze artikelen er toe dat je jezelf eens goed gaat verwennen met een mooiere en betere beroepsfiets dan je tot nu toe ooit hebt gehad.